Τι είδε η γυναίκα του Λωτ
Τι είδε η γυναίκα του Λωτ? - Ιωάννα Μπουραζοπούλου
Τι να είδε η γυναίκα του Λωτ που να άξιζε τέτοια τιμωρία? Είναι μια ερώτηση που συναντάμε μέσα στο μυθιστόρημα της Ιωάννας Μπουραζοπούλου και παρόλο που το έχω τελειώσει εδώ και ένα μήνα σχεδόν επανέρχεται κατά διαστήματα στο μυαλό μου.
Είμαι φαν των (καλών) δυστοπικών μυθιστορημάτων, και το συγκεκριμένο δεν αποτελεί εξαίρεση. Στο μετα-αποκαλυπτικό κόσμο της συγγραφέως έχει συμβεί η Υπερχείλιση: η Νεκρά Θάλασσα ξεχείλισε και κατέπνιξε περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής δημιουργώντας έναν εντελώς διαφορετικό χάρτη και μέσα από αυτήν ανέβλυσε ένα ναρκωτικό μωβ αλάτι. Όπως πάντα σε περιόδους κρίσεων, οι καιρο- και κερδο- σκόποι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μια εμπορική κοινοπραξία, η Κοινοπραξία των Εβδομηνταπέντε, ανοικοδομεί τα νέα Σόδομα, την Αποικία, στην οποία κατοικούν μόνο όσοι ασχολούνται με την εξόρυξη και εξαγωγή του μωβ αλατιού το οποίο και βέβαια πωλείται πανάκριβα δημιουργώντας ορδές εθισμένων.
Η Αποικία βρίσκεται αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, απασχολείται αποκλειστικά με ό,τι έχει να κάνει με το μωβ αλάτι και περιβάλλεται από ένα περιβάλλον πνιγηρό από την υγρασία, την ομίχλη και τις αναθυμιάσεις του αλατιού και αφορίζεται από τη μία μεριά από θάλασσα και από την άλλη από μια απροσπέλαστη έρημο. Διοικείται με ολοκληρωτικό τρόπο με άκρα μυστικότητα από έναν Κυβερνήτη ο οποίος έχει σταλεί από την Κοινοπραξία και έχει την απόλυτη εξουσία ("Ο καπετάνιος μεσοπέλαγα είναι θεός, και αλίμονο αν δεν ήταν" αναφέρει κάπου η συγγραφέας) και περιβάλλεται από έξι προύχοντες, οι οποίοι στην πραγματικότητα εισχώρησαν στην Αποικία στην προσπάθεια να ξεφύγουν από ένα όχι και τόσο ενάρετο παρελθόν, καθώς εκεί είναι το μόνο σημείο στο οποίο το παρελθόν τους δεν μπορεί να τους καταδιώξει. Στα Σόδομα της Υπερχείλησης λοιπόν, ένα απρόβλεπτο γεγονός θα έρθει να ταράξει τα νερά, καθώς η αλληλουχία γεγονότων που το ακολουθούν δεν μπορεί να ελεγθεί από τις αυστηρές διαταγές της Κοινοπραξίας. Είναι δυνατόν ο δυνάστης με τη σιδερένια γροθιά να μην έχει προβλέψει τα πάντα? Η πίστη κλυδωνίζεται, ο φόβος της τιμωρίας κάμπτει το μυαλό των έξι "αυλικών", μίση και αντιζηλίες έρχονται στην επιφάνεια και δημιουργούν μια παραλληρηματική/ονειρική κατάσταση στους έξι, οι οποίοι προσπαθούν να εξηγήσουν τα γεγονότα μέσω μακροσκελών επιστολών που στέλνουν στους ηγέτες της Κοινοπραξίας.
Μακριά από την αποικία, ο Φιλέας Μπουκ, ένας συναισθηματικά ασταθής δημιουργός ενός νέου είδους τρισδιάστατου σταυρόλεξου, του Επιστολόλεξου, θα κληθεί να αναλύσει τις επιστολές αυτές, καθώς μπορεί να διακρίνει το βαθύτερο νόημα τους και να οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου.
Η εξιστόρηση των γεγονότων δίνεται μέσα από αποσπάσματα των επιστολών των 6 αποίκων που δόθηκαν για ανάλυση από το Φιλέα Μπουκ και το φινάλε έρχεται στις τελευταίες σελίδες ανατρεπτικό, λύνοντας όλα τα ερωτήματα που έχουν ως τότε δημιουργηθεί.
Για να μιλήσουμε λίγο πιο βαθιά όμως, η γυναίκα του Λωτ εκτός από μια εξαιρετικά καλογραμμένη δυστοπία, με έντονες εικόνες και χτισμένους σε βάθους χαρακτήρες, είναι ένα αλληγορικό κείμενο που βρίθει από συμβολισμούς, πέραν του προφανούς, δηλαδή απο τη γυναίκα του Λωτ που έγινε στήλη άλατος στο μωβ αλάτι. Επιπλέον δημιουργούνται ερωτήματα οργουελικού ύφους. Είναι το χρήμα/κέρδος η καινούρια θρησκεία και οι εμπορικές συντεχνίες οι νέοι "θρησκευτικοί" ηγέτες? Μήπως η Υπερχείλιση έχει ήδη συμβεί και δεν μπορούμε να το δούμε? Πώς μπορεί να ευημερήσει μια κοινωνία η οποία κυβερνείται ολοκληρωτικά? Πώς επηρεάζει ο φόβος το μυαλό των ανθρώπων? Μπορούμε να ξεφύγουμε από το παρελθόν μας και τον κακό μας εαυτό? Και τελικά η εξουσία διαφθείρει ή έλκει τους διεφθαρμένους? Η πρώτη μου επαφή με το έργο της κυρίας Μπουραζοπούλου ήταν σαφώς θετική και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου