Αρκετά ως εδώ

Αρκετά ως εδώ - Lionel Shriver


Τι σκέφτομουν όταν αποφάσισα ότι μπορώ να διαβάσω αυτό το βιβλίο, απορώ ακόμα. Υπάρχουν σίγουρα πιο εύκολοι τρόποι για να πάθω κατάθλιψη. Το Αρκετά ως Εδώ της Lionel Shriver με κατέβαλε ψυχολογικά για περίπου ένα μήνα, ωστόσο δε σκέφτηκα ούτε μια στιγμή να το αφήσω.

Πάμε από την αρχή..
Ο Σεπ Νάκερ (Shep, από το Shepherd, Knacker, καθόλου τυχαία επιλογή ονόματος), ο τυπικός εργαζόμενος της μέσης τάξης της Αμερικής (από όσο μπορώ να ξέρω), αποταμιεύει μια ζωή, ώστε να μπορέσει να ξεφύγει από τη ζωή του, με ή χωρίς την οικογενεία του, για τη δική του προσωπική Βαλχάλα. Πουλάει νωρίς την εταιρία του, κρατάει ένα αρκετά καλό κεφάλαιο, και έχοντας πάρει επιτέλους την πολυσυζητημένη για χρόνια απόφασή του, μαζεύει τις βαλίτσες του για την εξωτική Πέμπα. Και την ημέρα που περιμένει τη γυναίκα του να της το ανακοινώσει - όλα είναι έτοιμα: εισιτήρια, βαλίτσες με τα βασικά, ημερομηνίες αναχώρησης- η Γκιλντίς, η σύζυγός του, του ανακοινώνει πως έχει μια σπάνια μορφή καρκίνου του περιτοναίου και η ιατροφαρμακευτική του ασφάλιση (και όπως φαίνεται στη συνέχεια και οι οικονομίες του) είναι απαραίτητα για την έναρξη των θεραπειών της. 
Και κάπως έτσι ξεκινάει ο αγώνας.
Το βιβλίο διηγείται όλο το χρονικό της νόσου της Γκιλντίς, από τη διάγνωση, τις επιτυχείς (και ανεπιτυχείς) θεραπείες, την απογοήτευση, την αλλοίωση του χαρακτήρα της που γίνεται όλο και πιο δύστροπη, την αλλαγή στις ισορροπίες της σχέσης του ζευγαριού, τη ματαίωση των σχεδίων του Σεπ και το ψυχικό κόστος που έχει και για τους δύο η νόσος της γυναίκας του.
Κι αν δεν έχει μαυρίσει η ψυχή σας αρκετά μέχρι τώρα ακούστε και αυτό: Παράλληλα με την ιστορία του ζευγαριού λαμβάνει χώρα και η ιστορία ενός φιλικού τους ανδρόγυνου, οι οποίοι έχουν μία κόρη με μια πολύ σπάνια νόσο (οικογενή δυσαυτονομία), η οποία απαιτεί από τη βρεφική της ηλικία συνεχή ιατρική φροντίδα και παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Έτσι, εκτός από το Σεπ που από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκεται να λαμβάνει ρόλο συντρόφου και φροντιστή και ταυτόχρονα να διατηρεί την ψυχραιμία του, έχουμε και την ιστορία του ζεύγους που έχει τους ίδιους ρόλους από τη μέρα της γέννησης του παιδιού τους, ενώ προσπαθούν παράλληλα το δεύτερο υγιές παιδί τους να μη νιώθει παραμελλημένο. 
Επιπλέον όλων αυτών βλέπουμε που χωλαίνει το σύστημα υγείας στην Αμερική. Λόγω της σπανιότητας του καρκίνου της Γκιλντίς, απευθύνεται σε ειδικό κέντρο, τα έξοδα το οποίου η ασφαλιστική εταιρία του Σεπ (το πακέτο τουλάχιστον που του παρέχεται από την εργασία του) δεν τα καλύπτει πλήρως. Τα ποσά που χρειάζονται για τις θεραπείες και τις νοσηλείες της είναι αστρονομικά, έτσι, εκτός από τη μάχη που έχει να δώσει, έχει να ανησυχεί και για το κόστος των θεραπειών βλέποντας σταδιακά τις οικονομίες μια ζωής να εξανεμίζονται. Τελικά παίζουν τα χρήματα ρόλο μέσα σε ένα γάμο? Και όπως γράφει και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, εγείρεται το ερώτημα, τελικά πόσο κοστολογείται μια ανθρώπινη ζωή?
Έχοντας διαβάσει παλιότερα το "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν" της ίδιας συγγραφέως έπρεπε να φανταστώ ότι θα με σοκάρει. Πρέπει να παραδεχτώ πως ήταν εξαιρετικό όσον αφορά το ψυχογραφηματικό κομμάτι των χαρακτήρων, δημιουργεί ενδιαφέρον για κάθε έναν χαρακτήρα που παρουσιάζει. Και μέσα σε όλο αυτό καταφέρει να δώσει και μια αχτίδα φωτός στο τέλος. Πάλι καλά..


Photo by unsplash-logoJon Tyson

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Και με το φως του λύκου επανέρχονται

Φρανκενστάιν

Πυθαγόρας - Ο γιος της σιωπής