Καλοί οιωνοί

Καλοί Οιωνοί (Τας Ωραίας και Ακριβείς Προφητείας της Ανγής Νάτερ, Μάγισσας) - Terry Pratchet & Neil Gaiman

Οι Καλοί Οιωνοί είναι ένα βιβλίο που το ρούφηξα μέχρι το τέλος! Είναι μια απολαυστική συνεργασία των Neil Gaiman και Terry Pratchett και το διασκέδασα με την ψυχή μου. Είχα λατρέψει τον Gaiman από το "Ποτέ και πουθενά" (Neverhwhere) και όταν το είδα στο ράφι του βιβλιοπωλείου το πήρα χωρίς να έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται. Η πένα του Gaiman και το μαύρο-κατάμαυρο χιούμορ του Pratchett δημιούργησαν μια υπέροχη σουρεαλιστική αλληγορία για το τέλος του κόσμου.
Ο Αρμαγεδδών λοιπόν καταφτάνει. Ο αντίχριστος έρχεται στον κόσμο και με τη βοήθεια των καλογριών ενός σατανιστικού τάγματος εντάσσεται σε μια οικογένεια και ο χρόνος προς το τέλος του κόσμου μετράει αντίστροφα. Ένας άγγελος και ένας δαίμονας είναι οι επί γης αντιπρόσωποι του καλού και του κακού και γνωρίζοντας τη μάχη που πρόκειται να ακολουθήσει τον αφανισμό του γνωστού κόσμου, δεν το βρίσκουν καθόλου καλή ιδέα. Λίγο που συνήθισαν ο ένας τον άλλον τόσα χρόνια, λίγο που βολεύτηκαν στη γη, αποφασίζουν να επηρρεάσουν τον αντίχριστο και οι δυο από λίγο, μπας και βρεθεί μια ισορροπία και γλιτώσουμε το κακό.
Έλα που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αφενός οι καλόγριες που παρέλαβαν τον αντίχριστο μπλέξανε τα μωρά στο μαιευτήριο και αφετέρου η Μάγισσα Αγνή Νάτερ τα είδε όλα αυτά να έρχονται και φρόντισε να αφήσει την παρακαταθήκη της (πριν την κάψουν στην πυρά και κάνει μπουρλότο όλο το χωριό). Η επαγγελματίας απόγονός της, μαζί με ένα λοχία του στρατού κηνυγών μαγισσών έρχονται να προστεθούν σε αυτούς που προσπαθούν να βρουν τον αντίχριστο, ενώ οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης (που καβαλάνε μηχανές πια, γιατί οι καιροί αλλάζουν) λαμβάνουν σιγά σιγά θέσεις.
Κι ενώ το χάος αρχίζει σιγά σιγά να απλώνεται, αρχίζει η βροχή ψαριών, ο ουρανός σκοτεινιάζει, οι καβαλάρηδες πλησιάζουν, εξωγήινοι αρχίζουν να ανησυχούν για το οικοσύστημα της γης, εγείρεται το ερώτημα: γιατί να θέλουμε τελικά αυτήν την αποκάλυψη? Είμαστε σίγουροι ότι το άδηλο σχέδιο περιλαμβάνει τη μάχη καλού και κακού αυτή τη χρονική στιγμή? Και στην τελική, η γη και οι γήινοι τι φταίνε?
Η διήγηση περιλαμβάνει τους διάφορους ήρωες του βιβλίου στην πορεία των 11 χρόνων από την έλευση του αντίχριστου έως τη στιγμή της αποκάλυψης και κάθε σελίδα έχει τουλάχιστον μια ατάκα που θα σε κάνει να χαμογελάσεις, αν όχι να γελάσεις δυνατά. Το βρετανικό χιούμορ του Pratchett εμένα μου αρέσει πάρα πολύ και πραγματικά δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Παρόλο που είναι ένα χιουμοριστικό βιβλίο αγγίζει πολύ πιο βαθιά ερωτήματα για τη φύση αυτών που ονομάζουμε καλό-κακό και το ρόλο τους τελικά στη συμπεριφορά του ανθρώπου. Αν πρέπει να πω κάτι αρνητικό είναι ότι προς το τέλος έγινε λίγο φλύαρο και αυτό επιβράδυνε λίγο την πλοκή, αλλά και πάλι, αυτό δε μου μείωσε ούτε στο ελάχιστο τις τελικές εντυπώσεις που μου άφησε. 
Είναι ένα βιβλίο που θα το προτείνω σε όλους ανεπιφύλακτα! Η πάλη του καλού και του κακού που βρίσκεται μέσα σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και εποχής δε θα μπορούσε να αποδοθεί με πιο απολαυστικό τρόπο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φρανκενστάιν

Και με το φως του λύκου επανέρχονται

Πυθαγόρας - Ο γιος της σιωπής