Το παλιοκόριτσο

Το παλιοκόριτσο - Mario Vargas Llosa

Το παλιοκόριτσο είναι η ιστορία ενός εμμονικού έρωτα από το νομπελίστα συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα (ή Γιόσα? δεν είμαι καθόλου σίγουρη ποιο είναι το σωστό).
Ο Ρικάρντο, έφηβος στο Μιραφλόρες της Λίμα, γνωρίζει τον έρωτα της ζωής του στην επίσης έφηβη Χιλιανή Λιλη. Πολύ γρήγορα, αποκαλύπτεται πως η μικρή Χιλιανή είναι στην πραγματικότητα μία φτωχή Περουβιανή, που δημιούργησε ένα ψεύτικο πρόσωπο για να κρύψει την ταπεινή καταγωγή της και εξίσου γρήγορα εξαφανίζεται από τη ζωή του Ρικάρντο.
Η ενήλικη ζωή βρίσκει το Ρικάρντο στο Παρίσι, όπου ονειρευόταν να ζήσει από παιδί, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν και το μόνο του όνειρο. Κι εκεί ξανασυνανά τυχαία τη μικρή Χιλιανή, το παλιοκόριτσο με καινούρια ταυτότητα και ο νεανικός του έρωτας ξαναφουντώνει. Στην πορεία της ζωής του ο Ρικάρντο θα συναντήσει το παλιοκόριτσο πολλές φορές, μέσω συγκυριών, συμπτώσεων και αναζήτησης. Κάθε φορά με ένα νέο όνομα, με μια πλαστή προσωπική ιστορία, το παλιοκόριτσο ποδοπατά την καρδιά του Ρικάρντο. Δημιουργείται ένας έρωτας νοσηρός, νεφελώδης, αυτοκατταστροφικός. Το παλιοκόριτσο είναι πάντα σαφής ως προς τις προθέσεις της: Είναι υλίστρια, τυχοδιώκτρια, αμοραλίστρια. Θέλει πλούτη, θέλει δύναμη και για να πετύχει το σκοπό της θα κάνει τα πάντα. Ο Ρικάρντο, αφήνεται έρμαιο σε αυτή τη σχέση, που φαίνεται να τον ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και το κυνήγι του παλιοκόριτσου θα οδηγήσει τα βήματα του από το Παρίσι στο Λονδίνο, στο Τόκυο. 
Ο συγγραφέας, με πρωτοπρόσωπη αφήγηση μέσω του απλού, μεσοαστού πρωταγωνιστή του διερευνά τη φύση του έρωτα, την προσκόλληση και την εξάρτηση. Τις απλές και περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις. Οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν το βασικό ζευγάρι δεν είναι απλοί κομπάρσοι όπως φαίνεται αρχικά, αλλά παρουσιάζουν άλλες πλευρές των ανθρώπινων σχέσεων, απλών, περίπλοκων, μοναδικών για τον καθένα από αυτούς.
Το παλιοκόριτσο από την άλλη, η γυναίκα χωρίς ταυτοτητα, είναι ένας χαρακτήρας πιο περίπλοκος. Στην αέναη αναζήτηση της πολυτέλειας, ξεχνά να απολαύσει τα απλά καθημερινά πράγματα, που μπορούν να γίνουν πολύ σημαντικά. Ωστόσο, όποτε συναντάει εμπόδια, έρχεται σε επαφή με τους βαθύτερους φόβους της και επιστρέφει στο Ρικάρντο, τη μοναδική της σταθερά, τη μοναδική της σχέση πραγματικής εμπιστοσύνης.
Φόντο στο θυελώδη αυτό έρωτα είναι η πολιτιστική, αλλά και πολιτική ζωή της Ευρώπης και του Περού, την οποία πολύ έντεχνα ομολογώ προσαρμόζει ο συγγραφέας στο κείμενο, και επιτρέπει στον αναγνώστη μια ματιά στις πόλεις των δεκαετιών 1960-1980.
Συμπαθητικό βιβλίο, αλλά δε με συνεπήρε ιδιαίτερα και βρήκα το φινάλε κάπως κλισέ. Σίγουρα η γραφή ήταν πολύ ωραία, η μετάφραση προσεγμένη, αλλά βρήκα το Ρικάρντο αδιάφορο και το παλιοκόριτσό του εκνευριστικό. Έχοντας διαβάσει τόσα πολλά για τον βραβευμένο Λιόσα ήταν κάπως απογοητευτικό. Επιφυλάσσομαι ωστόσο για το επόμενο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φρανκενστάιν

Και με το φως του λύκου επανέρχονται

Πυθαγόρας - Ο γιος της σιωπής